ИСТОРИЯТА
Всичко започва през 2011г. в любимата финландска сауна на петима щури приятели. Традицията им повелявала да се наслаждават с чаша американско ръжено уиски. Един ден при поредното си посещение в сауната се замислили, защо никой не произвежда този вид уиски в изобилстващата на ръж Финландия. Изненадващо идеята да открият собствена дестилерия им се сторила интригуваща. На следващата сутрин хрумката била още в главите им, а това било и началото на тяхното уиски приключение.
Първата дестилация е направена с взето назаем оборудване, и е внесена контрабандно на уиски изложението в Лондон. Един от основателите, Мика, пълни мостри за дегустация в мъжката тоалетна и обикаля от щанд на щанд, а новата марка мигновено получава похвали. Дестилерията намира своя дом в стара млечна фабрика в град Isokyrö, Финландия. И докато първата партида уиски тихо отлежава в бъчвите, момчетата осъзнават, че може да е важно да имат нещо друго, което да продават докато чакат. Затова те създадоха своя ръжен джин. И оказа се, че джинът е дяволски добър! И така през 2015 г. дойде първото обаждане:
„Не знаем нищо за вашата дестилерия, но вашият джин е избран за най-добрия джин в категорията. Затова ви предлагаме да се подготвите, преди наградата ви да стане публично достояние.“
Подготвихме се…. и разпродадохме всичко за 2 дни.
НА ПЕТИМА ПРИЯТЕЛИ, ЕДНА САУНА И УИСКИТО, КОЕТО ДНЕС Е ЕДИН ОТ ТЕЧНИТЕ СИМВОЛИ НА ФИНЛАНДИЯ
След летящия старт уискито беше отлежало и беше време да разкрият пред света първоначалната си мечта. С въвеждането на различни бъчви и допълнения, основната гама беше финализирана през 2023 г. Признанието, което получили от тези първоначални издания, затвърди позицията им с едно от „най-възхитителните уискита“ в света, според по-умните от нас хора от международните уиски награди. Днес дестилерията KYRÖ се превърна от една дива мечта в занаятчийска централа с майсторство и капацитет - и една вдъхновяваща селекция страхотни напитки. А те винаги се произвежда само от 100% ръж.
Всичко започна от уискито в сауната и ръжта остава в основата на KYRÖ. Казват, че тя е най-трудната за дестилиране зърнена култура поради своя темперамент, но ние винаги ще използваме пълнозърнестата ръж в нашите продукти. Независимо дали става въпрос за уиски, джин, водка или ликьор. Защото това е KYRÖ!
IN RYE
WE TRUST
ПРОФИЛЪТ НА НАШЕТО УИСКИ
НЕОПУШЕНО
ОПУШЕНО
ЛЕКО
ПЛЪТНО
АКЦЕНТИРАНО
КОМПЛЕКСНО
И НАШИТЕ ФИНЛАНДСКИ ДЖИНОВЕ